Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Femtilappen og femhundrelappen kommer i ny utgave. De er bevisst laget med havets rolle i Norge i tankene.

Nye sedler pålydende 50 og 500 kroner skal erstatte Asbjørnsen og Undset. Sedlene kommer ut 18. oktober, men du har fortsatt ett år på å bytte inn de gamle sedlene.

I mai 2017 ble de nye 100- og 200-sedlene sluppet. I oktober er det på tide med de nye 50- og 500-kronesedlene. Og igjen er temaet havet. Havet er et felles tema for sedlene, og dermed er det bare 1000-lappen som har portrett igjen. Den skal byttes ut i 2019.

 

Betalingsmiddel i ett år

Dersom du er bekymret for om du rekker å bli kvitt de gamle sedlene, er det altså slik at de er tvunget betalingsmiddel i ett år. I tillegg er det slik at enkelte banker tar dem imot lenger.

Norges Bank tar imot sedlene i ti år etter at de ikke lenger er gyldige, så man skal ha god tid på seg på å bytte ut sedlene. Nye sedler kommer også i minibanken allerede den 18. september.

Akkurat som på 100- og 200-kronersedlene, vil det høyst sannsynlig finnes rutiner og ordninger som gjør at du kan veksle inn femtilappene og femhundrelappene hos Norges Bank. Likevel er det anbefalt å bruke dem opp eller veksle dem inn før den tid. Det er som regel enklere.

 

Livreddende motiv på nye sedler

Som nevnt er temaet for de nye sedlene fortsatt havet. Femtilappen har Utvær fyr i Solund kommune i Sogn og Fjordane. Dette er Norges vestligste punkt. Det 45 meter høye fyret ble installert i 1900 og avbemannet i 2004, og er nå automatisert. (Bilder: Norges Bank)

Det var Metric System som designet denne forsiden, som er Utvær fyr i Solund

Seddelens bakside viser en stilisert lys fra et fyr. De fleste norske fyr har en lysvidde på rett under 20 nautiske mil, med Vardø fyr med 23 nautiske mil som det med kraftigst lysvidde. Disse fyrene har hjulpet skip og båter siden 1655, og reddet både liv og last.

Snøhetta fikk ideen om å la firkantene symbolisere vindstyrke

Femhundrelappens forside har bilde av redningsskøyten RS 14 «Stavanger», laget av Colin Archer. Archer har spilt en svært viktig rolle for norsk skipsfart, og han sto også bak polarskipet «Fram». Redningsskøytene har også spilt en avgjørende rolle i å redde forliste og skipbrudne. Slik kan man si at våre nye sedler fra og med 18. oktober har en livreddende rolle.

redningsskøyter har spilt en viktig rolle i lang tid i Norges nyere historie

Dermed er baksiden til 500-lappen, med bilde av en oljeplattform, muligens litt annerledes. Norges Bank kommenterer likevel at havet har gitt velferd, og at oljen er bærebjelken. Slik har havet med olje og fiske vært avgjørende for den typen livreddende støtte man får i et velferdssamfunn.

 Oljeplattformen kan være vanskelig å få øye på, men er finurlig bygget opp av rektangler som symboliserer vindstyrke