Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Preget på dagen-settet består av Tungtvannsmedaljen Leif Tronstad i sølv, originale mynter fra det okkuperte Norge, en dokumentar og en gullmynt.

Det Norske Myntverket hedret den 18. februar 2019 Tungtvannsaksjonen med et medaljesett som ble preget på dagen. Samlerhuset distribuerer dette settet i Norge.

Den 18. februar 2019 var det 75 år siden Leif Tronstad og hans allierte sprengte fergen DF Hydro og dermed saboterte transporten av tungtvann fra Vemork fabrikker til Tyskland. Aksjonen omtalt både som Tungtvannsaksjonen, Vemorkaksjonen og Kampen om tungtvannet.

Aksjonen handlet om å hindre okkupasjonsmakten i å kunne danne atomvåpen. I etterpåklokskapens tid viste det seg at tungtvannet fra Vemork ikke kunne brukes til fremstilling av atomvåpen, men denne kunnskapen hadde ingen da. Da handlet det om å redde verden fra en katastrofe i form av en atomkrig.

I tillegg hadde tungtvannsaksjonen en klar symbolsk verdi. Tyskerne var i en svært vanskelig situasjon, de hadde tapt i Afrika og Sovjetunionen, og mye pekte på at ting ikke gikk deres vei. Sabotasjen på Vemork var med på å støtte opp om den allierte kampen.  Aksjonen er blitt omtalt som den mest vellykkede aksjonen under andre verdenskrig.

Settet inneholder totalt: 

  • Tungtvannsmedaljen i sølv
  • Gullmynt i 24 karat gull fra Gibraltar som hedrer Tungtvannsaksjonen
  • Tre «okkupasjonsmynter», en femøre, toøre og en ettøre preget i det okkuperte Norge.
  • Originalt tungtvann
  • Dokumentaren «Hydros hemmelighet»
  • Tronstads dagboknotater