Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Samlerhuset har OL i Japan-mynter tilgjengelig

Samlerhuset har tilgjengelig alle de offisielle myntene fra OL i Tokyo som skulle ha funnet sted i fjor. Dette er helt unikt i OL-sammenheng. Samtidig betyr det at vi får feire 125-årsjubileet til OL!

OL har aldri tidligere blitt utsatt. Tre ganger, i 1916, 1940 og 1944, er de blitt avlyst, men de har aldri noen sinne blitt utsatt. Dette skyldes delvis at det var en avtale i antikken at det skulle gå fire år mellom hvert olympiske leker, og så lenge lekene foregikk, var det forbudt å krige med hverandre. Disse fire årene ble kalt en "olympiade", altså mellomrommet mellom de olympiske leker.

Nøyaktig hvorfor det var hvert fjerde år er usikkert, men det ble en etablert måte å måle tid på i Hellas, også når man ikke snakket om sport. Grunnen til at de het "olympiske leker" er at man gjorde dette i byen Olympia, men også for å blidgjøre kongen av fjellet Olympus, detvil si gudekongen Zevs. Det er unektelig litt interessant å tenke på at brødrene Ingebrigtsen vedlikeholder en tradisjon å more gudenes konge.

125 år siden det startet

Nå er altså olympiaden blitt utvidet med 25 %, og det er fem år siden sist OL. Myntene, som er datert 2020, er de første feildaterte myntene i historien. Og den historien er lang: De første OL-myntene vi vet om kom på 300-tallet f.Kr., og er blant de første minnemyntene vi vet om. I 1896 ble OL gjeninnført av baron Pierre de Coubertin, og det var den 6. april 1896 at startskuddet gikk. Det var først fire år senere at kvinner fikk delta, og da bare i "sømmelige" idretter som seiling og tennis.

Siden da har OL kommet langt. Mange land ser på OL som en flott måte å ære landet sitt når de vinner gull, og dette er blitt en viktig fredelig kappestrid som alle kan delta i. Det at OL også har innført Paralympics, der folk med medfødte eller ervervede skader på kropp eller sinn også kan delta, sier noe om at OL er med på å skape et mer moderne og inkluderende samfunn.

Mynter kom ikke med før OL i Helsinki i 1956, men det har foregått siden. Myntene er blitt stadig mer imponerende og forseggjorte, og det er et svært populært samleområde, både for de som er opptatt av mynter, av sport og av vakre ting.

Her kan du lese mer om OL-myntene som er tilgjengelige!