Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Samlerhuset har du en formue liggende

Har du mynter som er verd mye mer enn du skulle ha trodd? Ole Bjørn Fausa er blitt intervjuet av Nettavisen, og forteller om ettersøkte mynter som kan ligge i vanlige hjem.

I et intervju med Nettavisen (bak betalingsmur) forteller Samlerhusets styreleder Ole Bjørn Fausa om myntsamling, korona og verdier. Han opplyser om at myntinteressen har fått en klar vekst under Covid-19-pandemien. Mange som sitter hjemme i stedet for å reise har valgt enten å oppta eller fortsette med myntsamling som hobby. Men hvilke godsaker finnes der ute? Kan det finnes noen godsaker godt gjemt i en gammel bil eller en sofa på loftet?

Abonnerer du på en lokalavis? Denne artikkelen er gjengitt i flere lokalaviser, blant andre Tidens Krav, Drammens TidendeSarpsborg Arbeiderblad, Romerikes blad, Oppland Arbeiderblad, Rana bladTønsberg blad, Helgelendingen, GlåmdalenNordlys, Avisa OsloFredrikstad bladSandnespostenGjengangeren, i Finnmark, avisa NordlandLierposten og Smaalenenes Avis.

Mindre formue i moderne mynter?

Svaret fra Fausa er at, ja, det kan det. Bruksmynter produsert etter 1920 (det vil si ikke preget i sølv), har som regel liten verdi, men det finnes unntak. Det mest kjente er toøringen fra 1968. Mynten skapte en samlerinteresse utenom de vanlige i sin tid, da alle sjekket om de hadde en liggende. Imidlertid er det svært usannsynlig. Alle toørene fra det året ble laget til det årlige samlesettet, og bare de som er tatt ut av settet finnes som enkeltmynter på markedet. Likevel snakker man om verdier for rundt 30 000 kroner.

Andre verdier fra litt nærmere verdi er 1-kroner og 5-kroner som hadde hull på feil sted. Disse kan gå for opptil 10 000 kroner, sier Fausa til Nettavisen. Mynter fra unionstiden har naturligvis høyere verdi, og ifølge Fausa har en tokrone fra 1887 i eksepsjonelt god kvalitet gått for 372 000 kroner. Selv mer slitte kan gå for opptil 30 000. 

Det finnes også andre mynter fra etter sølvet ble fjernet. Tiøren fra 1927 og toøren fra 1923 kan begge sikre deg et femsikret beløp. Problemet er at dette bare gjelder mynter som er i ekstremt god stand. Dersom de har ligget godt gjemt i en krukke eller noe annet, er den neppe i så god stand. 

Lurer du på hva myntene dine er verd? Du kan helt gratis registrere deg på Myntkatalogen Norges Mynter og finne ut!

Samtidig, som Fausa understreker, handler mynter også om å være historiske vitner eller en verdi i seg selv. Dersom du vurderer å samle mynter. bør du motiveres av myntene, ikke fremtidig investering.