Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

På søndag mottok tvillingene Kiana og Ali Rahmani Nobels fredsprismedalje på vegne av den fengslede moren, Narges Mohammadi, for hennes innsats for kvinners rettigheter. 

Barna leste opp hennes nobeltale, som ble sammensatt av notater smuglet ut fra hennes fengsel i Tehran. Fredsprisvinneren vektla at "Jeg mener at globaliseringen av fred og menneskerettigheter er viktigere og mer effektive enn globaliserinen av noe som helst annet. 

Ifølge CNN har ikke tvillingene sett moren siden de var åtte år gamle, og de har ikke snakket med henne på nesten to år. Dette skyldes de økende begrensningene Irans styre legger på kommunikasjon med henne som følge av utdelingen og seremonien. Mohammadi og hennes familie har betalt en høy pris for hennes aktivisme for menneskerettigheter, støtte for politiske fanger og mot dødsstraff. Hun er blitt arrestert tretten ganger, funnet skyldig fem ganger og blitt dømt til 31 år og 154 piskeslag. Barna, som har bodd med faren i eksil siden 2015, sier at de skjønner hennes offer, selv om det har hatt en påvirkning på livet deres.

Nobels fredsprismedalje

Adversen til fresprismedaljen viser et portrett av Alfred Nobel, med navn og fødsels- og dødsåret.  Reversen viser tre menn, et symbol på internasjonalt brorskap, og en inskripsjon på latin «Pro pace et fraternitate genitum» («For menneskehetens fred og brorskap»). Diameteren er den samme som siden 1901: 65,3 mm.

nobels-fredspris

Det Norske Myntverket, som har eksistert i Kongsberg siden 1686, har igsp oreget den prestisjefylte medaljen siden den første utdelingen i 1901 (medaljen ble imidlertid utlevert i 1902). Gustav Vigeland, en av Norges mest kjente kunstnere, står bak design av medaljen.

Nå ønsker vi å vise deg hvordan denne berømte medaljen blir preget.

Preget i Fairmined rettferdig gull

Det Norske Myntverket er Norges nest eldste produksjonsselskap. Siden 2015 har selskapet vært 100 % del av Samlerhuset Group. I dag preget myntverket sirkulasjonsmynter og samlermynter og -medaljer.

Siden 2015 har også Det Norske myntverket preget Nobels fredsprismedalje kun i Fairmined rettferdig gull. Fairmined-initiativet ble til for å hjelpe småskalagruver og sikreat de gir minimumslønn og sikrer god helse og sikre arbeidsforhold til arbeiderne og gode hensyn til klimaet.

Les også:

Hevet armen og viste V-tegnet for moren

Talen til Ole Bjørn Fausa, deleier av Samlerhuset Group om Fairmined Gold initiativet (engelsk)

Mer om Fairmined rettferdig gull (engelsk)