Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Den 15. februar ble portrett maleriet «Skytteren» av krigsseiler, og bergemannen Nils Severin Økland, avduket i Vestlandshuset i Bergen. Samlerhuset var største sponsor til maleriet.

Økland tjenestegjorde på til sammen ni skip, inkludert skipet M/T «Daghild», som ble torpedert. Han var skytter, og nettopp derfor har maleriet fått navnet sitt. For sin innsats ble Økland i 2022 slått til ridder av Den franske Æreslegionen av president Emmanuel Macron. Dette er en av mange æresbevisninger og medaljer han mottok for sin innsats under svært farefulle omstendigheter. Han døde den 7. november 2023, 108 år gammel.

Maleriet av ham, «Skytteren», er malt av kunstneren Ross Kolby, som selv er kjent for blant annet «Frigjøringskongene» på Hjemmefrontmuseet i Oslo og for maleriet av kronjuvelene som henger i Erkebispegården i Trondheim. Kolby er kjent for en elegant malerstil inspirert av barokke mestre som Velazquez og Rembrandt.

Kolby selv uttalte at "Det har vært en ære å få lov til å møte og male Økland", og hans datter, Bjørg Elin Berdal, sa at maleriet var ham "opp av dagen".

Les mer på Samlerhusetbloggen.