Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Skillingsmynter ble utgitt over en periode på om lag 350 år, fra begynnelsen på 1500-tallet til skilling ble erstattet av kroner og øre i 1875. Det er utgitt flere ulike skillingsmynter fra valøren ½ skilling til 24 skilling både i sølv og kobber, under ulike konger i danske- og svensketiden.


Å samle på skillingsmynter er svært spennende. Dette er myntene vanlige folk har brukt i alle dagliglivets transaksjoner. Vanlige folk hadde sjelden eller aldri kontakt med gullmynter eller speciedalere – det var hovedsakelig skillingsmynter de beskjeftiget seg med. Mer enn noen andre mynter forteller de historien om Norge i gamle dager.

De eldste ble utgitt under danske-tiden og de nyeste under svenske- tiden. I Norge har følgende skillingsvalører blitt preget; ½ skilling, 1 skilling, 2 skilling, 3 skilling, 4 skilling, 6 skilling, 8 skilling, 12 skilling, 16 skilling (=1 mark) og 24 skilling. Hovedsakelig er det i dag skillinger fra Kong Christian IVs tid til Kong Oscar II som er tilgjengelig på markedet.

Den norske skillingen hadde slektskap med engelske shilling og tyske schilling. Både i norsk og skandinaviske sammenheng henter skillingen sin opprinnelse tilbake i senmiddelalderen. Første gang skillingsmynt blir preget i Skandinavia var som sølvmynt i Danmark på midten av 1400-tallet. Under de påfølgende århundrene ble skillingen hovedmynt i det dansknorske kongeriket.

Totalt sett er 2-skillingen den viktigste skillemynten. På 1600- og 1700-tallet var dette valøren som oftest skiftet hender. For å få en idé om hvor langt en skilling rakk da disse myntene var i omløp vet vi at daglønna for en husmann på Østlandet (før den økonomiske krisa i 1848) var 4-6 skilling om vinteren, og om lag 8 om sommeren. Etter dagens pengeverdi tilsvarer 1 skilling ca. 1,70 kroner.

Kunne tenkt deg din egen samling med norske skillinger? Klikk her for et godt tilbud!