Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Vikingmynt med bilde av Elizabeth II

Mange har spurt om hvorfor vikingmyntene har den engelske teksten «Battle of Hafrsfjord», og bilde av den engelske dronningen. Det er fordi mynten er utgitt av Isle of Man, som er del av det britiske samveldet, hvor alle mynter preges med dronningens portrett.

Isle of Man tilhører dronningen av Storbritannia, og derfor har den dronningens portrett på. Man er ikke del av Storbritannia, men tilhører dronningen direkte som Lord of Man.

Hvorfor gis mynten ut av Isle of Man?

Isle of Man har lange vikingtradisjoner. Øya var tidligere en norsk øy, og nordmenn og dansker kjempet om kontrollen, med norsk seier. Øya Man var norsk fram til 1266. Parlamentet, Tynwald, er en keltisisme av det norrøne ordet Tingvoll, altså sted man holder ting. Tynwalds flagg er av et vikingskip i gull på blå bakgrunn. Isle of Man har tidligere gitt ut mynter med vikingmotiv, og har igjen satset på vikingtiden for sitt minnemyntprogram. Mynten Slaget i Hafrsfjord, eller Battle of Hafrsfjord, er del av en serie med vikingmynter fra den stolte tidligere vikingøya.

Samlerhuset har enerett til å selge denne mynten i Norge. Myntene kommer i et sett som inkluderer både vikingkonger, slag, institusjoner og mytologiske figurer.