Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
London Mint Office ga £69 292 til In Flanders Fields Museum

Dersom du er en av de som kjøpte første verdenskrig-myntsettet, har du vært med på å støtte museet som beretter om menneskeskjebnene under første verdenskrig.

Det var London Mint Office, representert her ved Justin Robinson, som sto for overrekkelsen. London Mint Office er et søsterselskap av Samlerhuset, og det var på deres initiativ at deler av overskuddet ble gitt til museet. Det totale beløpet var på £69 212, som tilsvarer omtrent 815 000 norske kroner. Blant disse pengene er også et bidrag fra norske samlere som har kjøpt myntsettet fra Samlerhuset. 

Museum til ære for falne

Pengegaven går uavkortet til In Flanders Fields Museum. Museet har hentet navn etter et dikt skrevet av den canadiske legen John McCrae, som handlet om at valmuer vokste der soldater hadde dødd. 

Museet ligger i Ieper/Ypres. Plasseringen er ikke tilfeldig. Til sammen fem slag sto der mellom tyskere og allierte. Selv forsiktige tall anslår at minst én million mennesker døde under disse slagene, som strakk seg fra 19. oktober 1914 til 2. oktober 1918.

Museet har ingen spesiell vinkling for en eller flere stridende parter. Fokus her handler om krigens grusomhet og meningsløshet.

Viktig dag for overrekkelsen

Overgivelsen foregikk på lørdag, niende november. I Storbritannia, der London Mint Office holder til, er tidlig november en viktig tid for markering av støtte til de falne i krig for frihet. Dette gjelder spesielt dagene opp mot i dag. 11. november. Dette er Remembrance Day, tildigere Armistice Day. Dagen startet etter sørafrikansk initiativ i 1919, og er siden blitt en merkedag for stadig flere land for å minnes de som har dødd i krig for frihet for fedrelandet. Det er vanlig for briter å gå med en valmue for å symbolisere sitt samhold med soldatene. Disse valmuene er laget og solgt av The Britis Legion, en veldedig organisasjon for soldater.

I Norge markeres ikke denne dagen, men Forsvarets minnedag markeres første søndag i november, i år den 3. november.