Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Roald Amundsen ville ha fylt 150 år, og i den anledningen er flere støttespillere, inkludert Samlerhuset, med på å oppføre en byste av den kjente polfareren på Kolbotn.

Oppegård Historielag har jobbet med å få oppført en byste av Roald Amundsen i anledning hans 150-årsdag den 16. juli 2022. Samlerhuset er blant de mange støttespillerne som er med på å realisere dette prosjektet. Bysten skal skue utover Kolbotnvannet. Dette er imidlertid ett av flere prosjekter til historielaget, som også ønsker å få innført en polardag i Amundsens minne, en spesialskrevet marsj og en større jubileumsmarkering i anledning avdukningen. 

Som lokal aktør har Samlerhuset valgt å støtte dette flotte initiativet. Vi har tidligere støttet en byste til Jan Baalsrud på Kolbotn.

Roald Amundsen og Kolbotn

Roald Amundsen flyttet i 1908 til Svartskog, et skog- og badeområde i Nordre Follo ikke langt fra grensen til Oslo. I 1908 var han aktiv i planleggingen av reisen til Nordpolen med "Fram", en reise som i siste liten ble omdirigert til Sydpolen da det viste seg at to amerikanske oppdagere krevde å ha vært på Nordpolen, noe som i senere tid viste seg å være feil. 

Amundsen bodde resten av livet på Svartskog. Dette betyr at han var å regne som kolbotning da han oppdaget både Sydpolen og Nordpolen, og da han kjempet seg gjennom Nordøstpassasjen. Huset hans, Uranienborg, er det i dag museum, forvaltet av Follo Museum. Like ved hjemstedet hans står et nydelig monument av han i helfigur til ski, med en av hundene hans ved sin side.