Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

I november 2021 ble en statue som hedret krigsseilere, utført av Norges ledende kunstner Nico Widerberg, avduket ved Sjømannsskolen i London. Samlerhuset er stolt sponsor.

 

Skulpturen ble til etter initiativ fra pensjonert skipsfører Wiktor Mølleskog, bosatt i London, og pensjonert maskinsjef Roald Evensen. Statuen hedrer både de som gikk tapt og de som overlevde den brutale krigsseilasen under andre verdenskrig. I tillegg til Samlerhuset var flere maritime fond og stiftelser og Kulturdepartementet med å realisere monumentet.

 

Ikonisk monument av Widerberg

Skulpturen her heter «Skip» og er laget av kunstneren Nico Widerberg. Widerberg er en av de største norske kunstnere i moderne tid. Hans spesialitet er de karakteristiske menneskeskikkelsene i silhuett. Den høye menneskeskikkelsen står i sentrum av en U, som er tverrsnittet av en båt, eller et anker. Skikkelsen fungerer som en slags blanding mellom seil, tårn og symbol på menneskene, altså krigsseilerne, i skipet.

«Skip» passer fint inn i Widerbergs mangfoldige, men sparsommelig detaljerte skulpturer, og griper oppmerksomheten med en gang. De kan minne om Munchs like enkle skikkelser med sterke ansiktsuttrykk, men samtidig har de en stoisk ro over seg. I 2022 formgav Widerberg også «Skip» på en kilo tung kunstmedalje i krigssølv, laget for Det norske myntverket. På medaljen er bakgrunnen hypnotisk med bølgete streker på toppen over rette streker, som om havet er rolig, mens himmelen stormer. Dette minner igjen litt om Munchs «Skrik» og «Angst».

 

Oppført i samarbeid mellom myndigheter, foreninger, private virksomheter og privatpersoner

Det var klart for initiativtakerne Mølleskog og Evensen at en hyllest til krigsseilerne burde oppføres i London, og lite var mer egnet enn med forbindelse til Sjømannskirken, som har spilt en viktig rolle for sjømenn både før, under og etter andre verdenskrig. Utover de to entusiastiske privatpersonene, samlet de sammen en rekke viktige samarbeidspartnere for å realisere det vakre monumentet.

Bidragsytere til monumentet, sammen med Samlerhuset:

Polstjernefondet

Eckbos Legat

Den norske krigsforsikring for skib

Anders Wilhemsen Foundation

DNV

Norsk Sjøoffisersforbund

Norsk Rederiforbund

Stiftelsen Sjømannshjelpen

Oslo Maskinistforenings Stiftelse

Kulturdepartementet

Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup

De norske maskinistforbund

Norsk Sjømannsforbund

Tønsberg Sjømannsforening

Bonheur ASA

Leif Høegh Stiftelse

Verdens Gang AS

Bodø skipperforening

Nordland Maskinistforening

Forsvarsdepartementet

Edgar Hansen, USA

Wiktor Mølleskog og Roald Evensen
Samlerhuset