Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

På dagen 100 år etter at Fridtjof Nansen ble tildelt verdens kanskje minst kontroversielle fredspris, preget Det Norske Myntverket en medalje som ærer en av Norges største helter.

Fridtjof Nansen var en vitenskapsmann, en skiløper, en oppdager og mye annet, men først og fremst var han en av de viktigste bidragere til fred og bekjempere av hungersnød i verdenshistorien. Takket være Nansens innsats, fant over 400 000 mennesker veien tilbake fra flyktningleir eller flyktningstatus til landet de hørte hjemme i eller til nye land for de som ikke lenger var velkomne i sitt gamle. I tillegg jobbet han på spreng for å redde flest mulige russere som led av hungersnød da mange vestlige land ikke ville ta i Sovjetunionen. Han brukte prispengene han fikk for videre å hjelpe flykninger og andre i nød.

Etter fredsprisen brukte han mye tid på å redde armenere som hadde lidd under grusom forfølgelse og folkemord i Det osmanske riket. Minst 30 000 armenere dro til Armenia, da en sovjetisk republikk, i 1925 og utover. I Armenia er Nansen fortsatt folkehelt, og flere armenere heter faktisk Nansen til fornavn.

Medaljen som er preget, har lagt vekt på den eldre Nansen slik han så ut omtrent da han gjennomførte de mange dådene han fortjente Nobels fredspris for. Han har sitt typiske skarpe blikk og sin velfriserte bart og ulastelige påkledning. Valget av dette portrettet er ikke tilfeldig, det understreker den både intelligente og kloke Nansen, belest og verdensvant. Omskriften beskriver ham som vitenskapsmann, utforsker og humanitær. Det er de tre viktigste i en lang liste med substantiver som beskriver ham. Reversen viser olivengrener og teksten "Honoured with the Nobel Peace Prize 1922". Dette forsterker Nansens innsats for fred. 

Vil du lære mer om Nansen eller denne flotte medaljen, kan du klikke her!