Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Samlerhuset har formidlet en rekke historier fra andre verdenskrig i hele Norge. Til tross for dette får vi, som mange andre formidlere, til stadighet kritikk for bare å fokusere på Oslogjengen. Men stemmer dette?


Ettersom det finnes mange forskjellige frimerker og mange varianter av i utgangspunktet mange frimerker, finnes det et fint system som gjør frimerker mer tilgjengelige.

Borgerkrig, storhetstid og nedgang gjør at denne perioden er en svært spennende historie, og så mynhistorisk. Dette er Norges kanskje mest ukjente historie.

Norge fikk sin selvstendighet i 1905, og dermed ga vi endelig ut mynter for et selvstendig land. Den største forskjellen kom likevel først i 1920.

Norges mynthistorie begynner, dersom man ser på egne mynter, i 997. Men hva skjedde etterpå, og hvorfor? Vi tar en rask gjennomgang av fortellingen om Norges første egne gullmynter.

Norges første egentlig selvstendige myntrekke startet i 1814. Unionen med Sverige hadde liten betydning for å begrense norsk idetitet.

Visste du at gullmyntene i dansketiden først hadde et bredt utvalg før alt ble samlet under Frederik III? Men hvorfor var det så stor variasjon, og hvorfor ble alt samlet? Her er fortellingen om gullmynter i Danmark. Og litt i Norge.

I 1628 starter en helt ny tid i norsk mynthistorie. Fra å være et fattig land nesten uten mynter gikk Norge, riktignok under Danmark, over til å bli et land med store mengder sølvmynter. I en stund.

Norges første mynt kom i 997, antar man. Før dette hadde man likevel mynter i mengder. Disse kom i hovedsak fra tre metoder: Plyndring, beskyttelsespenger og handel.

Norges mynthistorie 1500 til 1628 er en sakte vei tilbake til myntøkonomi, perioden mellom total mangel på mynt og perioden da det eksploderte.