Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Norges første minnemynt i proofkvalitet tilgjengelig

Norges første minnemynt i proofkvalitet, 100 kroner Langrennsløper, ble utgitt av Norges Bank i 1991 under oppkjøringen til Lillehammer OL i 1994.

Prossessen bak Norges første mynt i proofkvalitet var langt fra enkel. Det første forsøket på å prege en mynt i proofkvalitet i Norge foregikk i 1986. 5-krone minnemynten dette året, som skulle markere Det Norske Myntverkets 300-årsjubileum, ble preget i såkalt briljant eller prooflike kvalitet og solgt i en spesialforpakning i 5.000 eksemplarer. Det var imidlertid først i 1988, da Lillehammer ble tildelt OL i 1994, at Norges Bank bestemte seg for å virkelig satse på proofpreg.

 Alle detaljer ble lagt til rette på Det Norske Myntverket på Kongsberg for å tilfredsstillede de strenge internasjonale kravene til slik preging, og den første ekte norske proofmynten forelå i 1991. Til sammen ble 12 minnemynter i proofkvalitet utgitt i forbindelse med lekene på Lillehammer. Alle ble utgitt med ulike motiv hentet fra norske vintertradisjoner. Den første minnemynten ble utgitt med motiv av en langrennsløper og er modellert av billedhuggeren Harald Wårvik.

Hva er proofkvalitet?
Proofkvalitet er den beste pregekvaliteten vi har på mynter, og kjennetegnes ved perfekt overføring og avtrykk av pregestempelets minste detaljer/relieff til den ferdigpregede myntens overflate. Dette betyr at alle detaljer i stempelets gravyre skal gjengis - det vil si at mynten er fullpreget. Det tolereres ingen skader som misfarging, fingermerker, slagmerker eller lignende. For å oppnå kvaliteten proof må man derfor produsere mynten etter bestemte produksjonsprosesser, hvor rondellen og stempelet produseres meget nøyaktig for til slutt å møtes til pregning i støvfrie omgivelser. Resultatet av denne produksjonsprosessen gir produktet toppkvaliteten proof.

Proofmynter skal du aldri ta direkte på!
La de ligge slik du fikk dem, i kapsler, plastlommer eller andre forpakninger. Det er utrolig hvor sjenerende et fingeravtrykk lyser imot deg på en proofmynt. Du får dessverre aldri fjernet avtrykket fra en proofmynt.
 

Ønsker du å bli eier av Norges første minnemynt i proofkvalitet? Klikk her for et godt tilbud!