Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Samlerhuset er alltid opptatt av å gi igjen til samfunnet, enten det er myntsamlermiljøet, lokalmiljøet, nasjonalt og internasjonalt. Derfor har vi tatt på oss å være aktive på de feltene vi kan bidra med mest.

 

Samarbeid om rettferdig Fairmined gull

Samlerhuset og Det Norske Myntverket er mynt- og medaljebransjens første lisensierte Fairmined-organisasjoner. Tanken bak Fairmined er å jobbe for sosial rettferdighet og for helse, miljø og sikkerhet i småskalagruver. Fairmined er en kvalitetsstandard for utvinning av gull og edle metaller. Slik kan kunder vite at gullet de kjøper er fra gruver som behandler sine arbeidere godt.

Samlerhuset og Det Norske Myntverket benytter Fairmined gull i produksjoner vi kan påvirke, og yter påtrykk overfor verdens myntverk og nasjonalbanker om bruk av rettferdig Fairmined-gull. Les mer om Samlerhuset og rettferdig Fairmined gull her og her for å lære mer.

 

Utstillinger

En av de tingene Samlerhuset har bidratt med, er å delta i utviklingen av World Money Fair i Berlin. WMF hadde en tradisjon tilbake til 1960-tallet, men vi har vært med på å få myntmessen til å bli en av de største i verden!

Samlerhuset har også vært involvert i en rekke utstillinger av penger og verdisaker i Norge og Europa, inkludert:

  • Myntskatten fra Brussel, februar 2004: Denne imponerende samlingen med middelaldermynter ble utstilt i samarbeid med Ashmoleanmuseet i Oxford. Forskningsarbeidet knyttet til mynten ble utviklet av professor Nicholas Mayhew ved Oxford University i samarbeid med førsteamanuensis Svein Gullbekk ved Universitetet i Oslo.
  • Verdens største gullmynt, mars 2009: Verdens største gullmynt, fra Perth Mint, ble utstilt på Grand Hotel i Oslo.
  • Double Eagle-mynt fra 1933, mars 2012: En tyvedollars Double Eagle-mynt fra 1933, omtalt som verdens dyreste gullmynt, ble for første gang utstilt i Europa. Samlerhuset finansierte visningen på Kulturhistorisk museum i Oslo.
  • «Flowing Hair Dollar»/USAs uavhengighetserklæring, mars 2016: Den såkalte «Flowing Hair Dollar», USAs første produserte gullmynt fra 1794, ble utstilt på Historisk museum sammen med en av de tidligste kopiene av USAs uavhengighetserklæring, begge på utlån fra Smithsonian Institution. Mynten regnes som verdens dyreste mynt, og et annet eksemplar ble solgt på auksjon for over 10 millioner dollar.

 

Hjelper til med å ære helter

Norge var forskåne for kriger i lang tid da vi ble invadert i 1940, og uten forvarsel måtte mange kvinner og menn velge hvordan de skulle reagere. En rekke nordmenn utviste tapperhet uten sidestykke i moderne norsk historie, men ikke alle er like godt husket. Samlerhuset har vært opptatt med å æres de som æres bør, både de som er blitt husket og de som er blitt glemt.

Dette har Samlerhuset bidratt med for å ære helter fra andre verdenskrig:

  • Max Manus-statuen, 7. juni 2011: Samlerhuset finansierte en statue av motstandsmannen Max Manus. Max Manus var en motstandsmann som var noe utenom det vanlige, og Samlerhuset mente at han fortjente oppmerksomhet. Statuen ble avduket på Aker Brygge, men senere flyttet til Akershus festning.
  • Pelle-gruppen, november 2013: Grunnen til at Max Manus- statuen ble flyttet, var fordi Pelle-gruppen protesterte fordi det var de som sto for aksjonene der. Pelle-gruppen var et godt eksempel på en gruppe som hadde gjort en kjempeinnsats for Norge under krigen, men som var blitt oversett på grunn av lederens kommunistiske sympatier. Samlerhuset Norge var med på å sponse dette første monumentet for Pelle-Gruppen. Monumentet ble avduket den 22. november 2014 med Kronprins Haakon og daværende ordfører for Oslo Fabian Stang tilstede.
  • Gunnar Sønstebys minnefond, 2014: Samlerhuset bidrar til oppretteslen av Gunnar Sønstebys minnefond.
  • Krigsseilerregisteret, januar 2016: Det hadde vært åpenbart i en stund at det manglet god informasjon om krigsseilerne, kanskje de største heltene under andre verdenskrig og absolutt en av Norges største skampletter i etterkrigstiden. Samlerhuset tok initiativ til opprettelsen av Krigsseilerregisteret etter at Jon Michelet uttalte at Stiftelsen Arkivet burde dokumentere deres historie.

 

Bidrag til historieforskning

Historiefortelling har alltid vært viktig for Samlerhuset. Det har derfor vært naturlig for oss å hjelpe til med å drive historieforskningen videre. Og siden Samlerhuset er et litt uortodokst samlerobjekt-firma, liker vi også litt uortodokse framgangsmåter.

  • I 2014 finansierte Samlerhuset forprosjektet til forskningsprosjektet "Penger og kirken i middelalderen" i regi av Universitetet i Oslo. Dette førte til norgeshistoriens største numismatiske forskningsprosjekt.
  • I 2016 hjalp Samlerhuset forskningsstiftelsen Explico med å undersøke om vi kunne finne ut om kong Rollo – eller Gange-Rolv – ved å studere bena til hans to etterkommere. Historien var i seg selv en spennende affære, enda det ga litt andre funn enn vi hadde ventet.
  • I 2017 ble Samlerhuset en av hovedsponsorene bak prosjektet «Funn i Hafrsfjord», som er opptatt av å finne ut hva man kan si om Slaget i Harfsfjord, der Norge skal ha blitt samlet til ett rike – men der det ikke er noen klare bevis på at slaget fant sted. Funn i Hafrsfjord skal bruke moderne teknikk for å få et best mulig inntrykk av hva som ligger i bunnen av Hafrsfjorden i håp om å finne rester etter slaget der Harald Hårfagre bekjempet sine siste store fiender.