Lurer du på noe angående tungtvann? Denne videoen forteller deg hva tungtvann er og hva det brukes til. I enkle grep kan du få forklaringen. Videoen har lyd, men lyden trengs ikke for å følge med. Dersom du er interessert i flere videoer, har vi både denne og andre videoer på vår YouTube-kanal.

Mer om tungtvann - og aksjonen

Bakgrunnen for denne videoen er at Samlerhuset kjøpte opp noe av tungtvannet som ble hentet opp fra Tinnsjøen i 2004. Dette tungvannet ble senere gitt bort til Norges Hjemmefrontmuseum og flere andre museer, i tillegg til skoler. Resten ble solgt til interesserte kunder. Dersom du vil vite mer om prosjektet, kan du lese om det i vår artikkel her. Den tar både for seg tungtvannsaksjonen og operasjonen for å få tungtvannet opp igjen i 2004. 

Tungtvann var særlig etterspurt under andre verdenskrig fordi begge sider konkurrerte om å finne opp atombomben. Tungtvann spilte en viktig rolle i å stabilisere uranstavene, og var etterspurt. Norsk Hyrdos fabrikker på Vemork produserte tungtvann som bieffekt av hydrogen, det vil si kunstgjødsel. Tyskerne ønsket å få så mye som mulig av dette til Berlin, og sabotasje av denne transporten var avgjørende for de allierte.

Dersom du ønsker å lese mer om tungtvannsaksjonen, kan du lese artikkelen vår om aksjonen her. I tillegg  anbefaler vi denne artikkelen om Leif Tronstad. Artikkelen sto i vårt magasin Mynt & Historie. Denne aksjonen handler om lederen for aksjonen og om hans sønn, som fikk se medaljen preget til minne om aksjonen og faren.