Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

 

Lurer du på noe angående tungtvann? Denne videoen forteller deg hva tungtvann er og hva det brukes til. I enkle grep kan du få forklaringen. Videoen har lyd, men lyden trengs ikke for å følge med. Dersom du er interessert i flere videoer, har vi både denne og andre videoer på vår YouTube-kanal.

Mer om tungtvann - og aksjonen

Bakgrunnen for denne videoen er at Samlerhuset kjøpte opp noe av tungtvannet som ble hentet opp fra Tinnsjøen i 2004. Dette tungvannet ble senere gitt bort til Norges Hjemmefrontmuseum og flere andre museer, i tillegg til skoler. Resten ble solgt til interesserte kunder. Dersom du vil vite mer om prosjektet, kan du lese om det i vår artikkel her. Den tar både for seg tungtvannsaksjonen og operasjonen for å få tungtvannet opp igjen i 2004. 

Tungtvann var særlig etterspurt under andre verdenskrig fordi begge sider konkurrerte om å finne opp atombomben. Tungtvann spilte en viktig rolle i å stabilisere uranstavene, og var etterspurt. Norsk Hyrdos fabrikker på Vemork produserte tungtvann som bieffekt av hydrogen, det vil si kunstgjødsel. Tyskerne ønsket å få så mye som mulig av dette til Berlin, og sabotasje av denne transporten var avgjørende for de allierte.

Dersom du ønsker å lese mer om tungtvannsaksjonen, kan du lese artikkelen vår om aksjonen her. I tillegg  anbefaler vi denne artikkelen om Leif Tronstad. Artikkelen sto i vårt magasin Mynt & Historie. Denne aksjonen handler om lederen for aksjonen og om hans sønn, som fikk se medaljen preget til minne om aksjonen og faren.