Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Jannicke Wiese-Hansen har designet myntene som brukes av Isle of Man. Her Slaget ved Hafrsfjord.

Da vikingøya Isle of Man skulle utgi mynter med vikingmotiv, så de mot Norge – landet som en gang styrte over øya i Irskesjøen. Det var derfor ekstra gøy når det var en norsk illustratør som ble vist tilliten med å designe mynter utgitt av vikingøya Isle of Man.

Jannicke Wiese-Hansen har spesialisert seg på vikingillustrasjoner inspirert av nordisk treskjæringskunst. Hun er tatovør og selvlært illustratør, og har fått det ærefulle oppdraget med å designe vikingmyntene i serier vikingarven. I tillegg til sølvmyntene i serier, og to i gull, har det også blitt en 1-kilosmynt med motiv fra vikingenes tro på livet etter døden.

– Jeg har vært interessert i vikinger helt siden lærerinnen min på barneskolen leste for oss om trellbarn. Hun var også søndagsskolelærer, og jeg tror ikke hun helt skjønte hvilket frø hun sådde, ler Jannicke. Men det er ikke bare trellbarn som er fascinerende med vikingtid og middelalder, synes hun. – Jeg er helt forelsket i stavkirker, og får klump i halsen av å besøke de, forteller hun og beskriver kjøreturer rundt omkring i Norge som en prøvelse for sine medpassasjerer. – Vi må alltid stoppe for å ta en avstikker!

VERDENSKJENT

Det var egentlig litt tilfeldig at det var nettopp vikingmotiv og treskjæringskunst som ble Jannickes nisje som tatovør. – Jeg prøvde først å være en potet, og være god til alt. Men etter at det var noen kunder på rad som ønsket seg motiv i treskjæringsstil, fikk jeg høre av en tysk kollega at det var dette jeg måtte satse på. Noe slikt hadde han aldri sett før. Heldigvis tok hun rådet til seg, og har nå blitt verdenskjent for stilen sin. Nå blir hun, som eneste norske tatovør, sponset tatoveringsutstyr av produsenten Cheyenne, og folk reiser fra både New Zealand og Mexico for å bli tatovert av Jannicke.

EN STOR ÆRE Å DESIGNE MYNTER

Med to små barn og tre års venteliste var det ikke gitt at hun skulle ta på seg enda et oppdrag. Med altfor mye jobb og altfor lite søvn hadde hun forberedt seg på å takke nei til å designe myntene fra Isle of Man. – Det som faktisk ble utslagsgivende var å høre at myntene skulle godkjennes av Buckingham Palace. Da ble jeg en liten prinsesse i hodet, og takket ja, ler hun. Etter en stund, da venner og bekjente begynte å se myntene vist på TV og tilbakemeldingene begynte å strømme på fra inn- og utland, innså hun hvilken stor ære hun synes det er å sette sitt preg på noe så evigvarende som en mynt. 

KLASSISKE VIKINGMOTIV

Selv med over 20 års erfaring som tatovør og illustratør, fikk hun likevel litt prestasjonsangst da myntene skulle designes. – Selv om stilen og streken har mange likheter, er det to helt forskjellige verdener, sier hun og forteller at det runde formatet helt åpenbart er noe nytt.

– Menneskekroppen er jo langt fra symmetrisk, så jeg tegner aldri i runde former i tatoveringene jeg lager.

Hun prøver alltid variere motivene fra gang til gang, og motivene hun har laget til myntene føler hun tilhører nettopp disse.

– Jeg prøver alltid å endre litt fra gang til gang. Men om noen kommer og vil ha motiv fra eksempelvis Hylestadportalen, forandrer jeg ikke det klassiske motivet. Og selv om ingen motiv er like, må det likevel sies at hun har fått en tydelig signaturstrek når folk fra ulike steder i verden kjenner den igjen. – Jeg har hørt om noen i Mexico som spurte om dette var en tatovering av meg. Det er litt gøy.

– Det var mange flere tekniske ting jeg ikke var klar over ved myntdesign før jeg begynte, men som jeg nå begynner å lære mer og mer om. Blant annet må tyngden av designet være sentrert i midten, for å balanseres mot dronningportrettet på revers side, forteller Jannicke og legger til: - Også lærer jeg masse om vikingkongene og om Isle of Man. Jeg prøver alltid å legge til elementer fra kunst som er funnet der, slik at myntene skal bli mest mulig riktige i forhold deres kultur og historie.

FRA TOMMY LEE TIL DRONNINGEN AV ENGLAND

Som 20-åring på 90-tallet fikk Jannicke beskjed av faren sin om å slutte å leke og skaffe seg en ordentlig jobb. Hun jobbet som dørvakt og tatovør. – Men det var spesielt én hendelse som fikk han til å endre holdning, forteller Jannicke. Da hun bodde i Austin i Texas, USA, jobbet hun på et tatoveringsstudio der Mötley Crüe-trommeslageren Tommy Lee kom innom for å dekke over gifteringtatoveringen sin da han skulle skille seg fra Pamela Anderson. En journalist fra et amerikansk sladreblad tok bilde av dem, og Jannicke fikk bilde publisert sammen med rockestjernen. – Jeg innså at min far egentlig bare trengte noe å skryte av. Det kan jeg love deg han i alle fall har nå som jeg også lager mynter!

INTERNASJONALT ETTERSPURTE MYNTER

Jannicke har møtt mange som har samlet og gjerne vil samle myntene hennes, både nordmenn og folk fra særlig Frankrike og New York. – Hver gang jeg legger ut et nytt design på Instagram, står folk der og tripper, forteller hun. Det er mange seriøse myntsamlere i det internasjonale tatoveringsmiljøet hun er en del av, og flere av de ønsker seg nettopp vikingmyntene. – Myntsamling er langt fra en støvete hobby. Folk er kjempeentusiastiske, og jeg får utelukkende positive tilbakemeldinger. Og det er viktig for meg å beholde den indre nerden i meg, selv om jeg lager mynter for dronningen av England, smiler hun lurt.

Tidligere utgitte magasin