Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Samlerhuset ble etablert i 1994, men historien er faktisk litt eldre. Ole Bjørn Fausa, Reidar Nilsen og Samlerhuset feirer 25 år i 2019, men hva har egentlig skjedd i den tiden? Her kan du lese om Samlerhusets historie.

 

Før Samlerhuset

Reidar Nilsen og Ole Bjørn Fausa er barndomsvenner fra Sunnmøre.Ole Bjørn Fausa og Reidar Nilsen var barndomsvenner, og ble begge samlere i tidlig alder. De startet bladet Nordfil-Nytt som unge, og fikk 5000 betalende abonnenter. Men bladet krevde mer tid enn de kunne gi og samtidig ha gode karakterer, så bladet ble solgt til et dansk forlag.

I 1990 samarbeidet Fausa og Nilsen med kameraten Helge Hellebust og Sigmund Jacobsen med firmaet Norsk Verdi. Jacobsen foreslo å satse på myntbrev. Myntbrev eksisterte bare svært sporadisk i Norge, men Norsk Verdi etablerte det som samleobjekt i Norge. Flere av myntbrevene ble svært populær, deriblant det første, Gorbatsjov-brevet til ære for nobelprisvinner Mikhail Gorbatsjov.

 

Samlerhuset blir stiftet

Norsk Verdi var bare ett av flere jern i ilden. Sigmund Jacobsen hadde for eksempel stor suksess under OL på Lillehammer med Olympisk Samlerservice. Rett etter det gikk Fausa, Nilsen, Hellebust og Jacobsen sammen og dannet Samlerhuset. Ole Bjørn Fausa og Reidar Nilsen gikk inn i styret, og har vært der siden.

Dreiningen på Norsk Verdi var i retning mynter, og Samlerhuset fokuserte enda mer på mynter. Selv om medaljer og frimerker har sin naturlige plass i Samlerhuset, ble mynter fremtredende.

 

Samlerhuset blir internasjonalt, Myntverket halvt norsk

Samlerhuset var svært aktive til å markere seg. Allerede året etter, i 1995, ble Royal Mint i London det første offentlige myntverk til å utnevne Samlerhuset til offisiell distributør. 

I 1997 startet også Samlerhuset sitt første datterselskap, da i Sverige. Tre år senere samarbeidet de med det finske myntverket, Suomen Rahapaja. Et felles selskap, Nordic Moneta, blir dannet. Men Samlerhuset er ikke ferdig med å samarbeide der. I 2001 ble Samlerhuset slått sammen med MDM Group. Dermed ble Samlerhuset Group til. MDM dekket Tyskland, Nederland og Østerrike.

Samme år kommer det frem at Den Kongelige Mynt var skilt ut som et eget aksjeselskap heleid av Norges Bank. To år senere, i 2003 selger Norges Bank seg ut av Den Kongelige Mynt. Samlerhuset og Suomen Rahapaja kjøper 50 % hver. Aksjeselskapet skifter navn til Det Norske Myntverket, etter å ha hett Den Kongelige Mynt siden starten 1686. Det Norske Myntverket er da Norges nest eldste firma etter Ulefos Jærnverk, som er 29 år eldre.

I 2003 ble også Estland med i Samlerhuset Group, og i løpet av de neste tre årene ble også Danmark, Storbritannia og Polen med.

 

Selvstendighet igjen

I 2008 ble også samarbeidet med MDM Group avsluttet. Tyskland, Nederland og Østerrike gikk tilbake til MDM, mens Samlerhuset beholdt sine filialer i Norge, Sverige, Finland, Estland, Danmark, Storbritannia og Polen. I tillegg hadde Samlerhuset også skaffet seg en egen filial i Nederland.

I 2008 ble Samlerhuset også representert i Lativa og Kina, og i 2010 i Belgia og Slovakia. Men Samlerhuset var ikke ferdige med å bli selvstendige, og i 2010 kjøpte de ut Suomen Rahapaja, det finske myntverket, fra mesteparten av samarbeidet. Slik var det bare Det Norske Myntverket som de to hadde til felles. Året etter startet Samlerhuset opp i Irland og Ungarn.

I 2015 kjøpte Samlerhuset også ut det finske myntverket fra Det Norske Myntverket. Dermed var Det Norske Myntverket helnorsk igjen. Vi er stolte av å ha bidratt til å opprettholde produksjonen av norsk mynt i Norge!

 

"World Money Fair" - årlig internasjonal myntmesse

I månedsskiftet januar/februar hvert år møtes nasjonalbanker, myntverk og mynthandlere fra hele verden i Berlin på den årlige myntmessen "World Money Fair". Samlerhuset er en av initiativtakerne og eierne bak denne messen som anses som den viktigste møteplassen i den internasjonale myntindustrien.

Samlerhuset er medarrangør og eier av World Money Fair