Samlerhusets opprinnelse
Samlerhuset oppsto av ren samleglede, og startet med Ole Bjørn Fausa og Reidar Nilsen som var barndomsvenner fra Sunnmøre med interesse for frimerkesamlinger allerede fra ung alder. De startet Nordfil-Nytt, et magasin viet frimerker og frimerkesamling, som senere ble solgt til et dansk forlag. I 1990 startet Fausa og Nilsen sammen med kameratene Helge Hellebust og Sigmund Jacobsen firmaet Norsk Verdi, som spesialiserte seg på frimerker og myntbrev. Norsk Verdi var bare ett av flere jern i ilden for disse samlerentusiastene. Sigmund Jacobsen hadde for eksempel stor suksess under OL på Lillehammer med Olympisk Samlerservice. Rett etter OL dannet Fausa, Nilsen, Hellebust og Jacobsen Samlerhuset, hvor Ole Bjørn Fausa og Reidar Nilsen gikk inn i styret og har vært der siden. Samlerhuset dreide fokuset mer mot mynter, selv om medaljer og frimerker fremdeles har sin naturlige plass i selskapet.
Med abonnement kunne flere bygge opp samlingen de drømte om
Allerede fra starten av var det samlinger satt i system, som var blant kjerneideen til gründerne, og i det vokste det som gjerne omtales som abonnement frem. Basert på egen iver etter å få komplette sett med frimerker, og OL-mynter, dukket ideen opp om at de kunne hjelpe andre med å bygge og komplettere samlinger, gjennom at dem stod for servicen med å skaffe objektene til veie, og tilsende disse. Slik kunne dem gjøre jobben, mens andre samlerglade kunne samle, uten å måtte tråle mynt- og frimerkeforhandlere på jakt etter objektene de manglet. Dessuten visste dem av egen erfaring, at å kjøpe komplette samlinger kan bli svært kostbart, slik at det å bygge opp samlingen med ett og ett objekt både er mer gjennomførbart og dessuten økonomisk overkommelig. Samlerhuset tilbyr den dag i dag frivillige abonnementstjenester i populære samlinger, for de som ikke ønsker å kjøpe hele samleserier på en eneste gang.
Samlerhuset blir et internasjonalt selskap – og tar eierskap i et myntverk
Samlerhuset var svært aktive fra starten av, og allerede året etter, i 1995, ble Royal Mint i UK det første offentlige myntverk som utnevnte Samlerhuset til offisiell distributør.
I 1997 gikk Samlerhuset i gang med sin internasjonale ekspansjon, og opprettet det første datterselskapet i Sverige. Tre år senere inngikk de et samarbeid med det statlige finske myntverket, Suomen Rahapaja, og dannet et felles selskap, Nordic Moneta. I 2001 ble Samlerhuset slått sammen med det tyske samlermynt¬selskapet MDM Group, som dekket Tyskland, Nederland og Østerrike, og dermed ble Samlerhuset Group etablert. Samlerhuset i Norge ble i denne forbindelse et datterselskap av Samlerhuset Group.
Samme år blir Den Kongelige Mynt, Norges statlige myntverk, på Kongsberg skilt ut som et eget aksje¬selskap heleid av Norges Bank. To år senere (i 2003) selger Norges Bank myntverket til Samlerhuset Group og det finske myntverket Suomen Rahapaja, som kjøper 50 % hver. Aksjeselskapet skifter navn til Det Norske Myntverket, etter å ha hatt navnet Den Kongelige Mynt siden starten 1686. Det Norske Myntverket er den dag i dag Norges nest eldste produksjonsbedrift etter Ulefos Jærnverk, som er 29 år eldre.
I 2003 ble også Estland med i Samlerhuset Group, og i løpet av de neste tre årene ble også Danmark, Storbritannia og Polen med.
I 2008 ble samarbeidet med MDM Group avsluttet, og Tyskland og Østerrike gikk tilbake til MDM, mens Samlerhuset Group beholdt sine filialer i Norge, Sverige, Finland, Estland, Danmark, Storbritannia og Polen. I tillegg hadde Samlerhuset Group også skaffet seg en egen filial i Nederland, der hovedkontoret lenge lå. I 2008 ble Samlerhuset Group også representert i Lativa og Kina, Belgia Tsjekkia og Slovakia, Irland og Ungarn.
Samlerhuset sikrer norsk eierskap av Det norske myntverket på Kongsberg
Samlerhuset jobbet videre med å rendyrke eierskapet, og i 2010 kjøpte de ut Suomen Rahapaja fra mesteparten av samarbeidet. I 2015 kjøpte Samlerhuset også ut det finske myntverkets andel fra Det Norske Myntverket – og dermed var Det Norske Myntverket tilbake i helnorsk eie igjen. Vi er stolte over å ha bidratt til å opprettholde myntproduksjon i Norge, og at norges mynter fremdeles preges i Norge! I 2023 blir Vibece Furseth utnevnt til administrerende direktør på «Mynta» og med det landets første kvinnelige myntmester.